1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. Palkkahallinto>
Miltä palkka-asiantuntijan työ näyttää vuonna 2025?

Miltä palkka-asiantuntijan työ näyttää vuonna 2025?

Palkanlaskenta kehittyy nyt päätähuimaavaa vauhtia ympäröivän maailman mukana. Ala ei ole kokenut suuria mullistuksia lähes kolmeen vuosikymmeneen, mutta pian automatisoidut prosessit uudistavat työnkulun täysin. Mikä tekee muutoksen mahdolliseksi tässä ajassa ja paikassa? Ja miltä muutos näyttää palkka-asiantuntijan näkökulmasta?

SD Worxin tuoteyksikön johtaja Antti Herranen kertoo, mistä on lähdetty liikkeelle ja minne ollaan matkalla.

Kun manuaalisesta tulee automaattista, asiantuntijat saavat keskittyä asiantuntijatyöhön

Palkka-asiantuntijan työn tukiranka on jo pitkään ollut järjestelmä palkanlaskennan toteuttamiseen. Kaikki asiat tämän ympärillä vaativat puolestaan paljon manuaalista työtä, kuten tiedonkeruuta ja -syöttämistä sekä raporttien ottamista ja virheiden tarkistamista.

Työnkulku on kuitenkin muuttumassa. Pian ohjelmisto taustalla toteuttaa jatkuvia ristiintarkistuksia. Asiantuntijan tarvitsee silloin puuttua vain poikkeustilanteisiin – esimerkiksi silloin, jos uusi työntekijä ei ole ilmoittanut tilinumeroaan. Kun poikkeus on ratkaistu, prosessi jatkaa automaattista kulkuaan. Automaatio vapauttaa palkka-asiantuntijan monipuoliseen asiantuntijatyöhön. Näin hänellä on enemmän aikaa auttaa ja neuvoa työntekijöitä palkka-asioissa. Palkanlaskennan tehokkaasta automaatiosta hyötyvätkin kaikki: palkka-asiantuntija, palkansaaja sekä koko organisaatio.

Mitä käytännön muutokseen vaaditaan?

Muutos kohti uudenlaista palkka-asiantuntijan työnkulkua on mahdollista, koska palkkahallintoa ympäröivät prosessit sähköistyvät ja koko infrastruktuuri siirtyy pois paperien käsittelystä.

Sähköisten prosessien yleistyminen on avain reaaliaikaisen datan tuottamiseen, ja sitä kautta tehokkaaseen koneoppimista ja tekoälyä hyödyntävään automaatioon.

HR-järjestelmät kehittyvät ja tuottavat jatkuvasti parempaa reaaliaikaista dataa. Myös valtionhallinnon – kuten verottajan – prosessit sähköistyvät nopeaa tahtia.

SD Worx kehittää prosesseja ja tuotteita paikkaamaan niitä aukkoja, joita ympäröivät toimijat eivät täytä, jotta palkanlaskenta saa tarvitsemansa datan. Tärkeä askel oli esimerkiksi luoda web-pohjainen palkanlaskentaohjelmisto, SD Worx W, joka tarjoaa uudet päivitykset heti kaikille käyttäjille.

Näin maailma on valmis uudenlaisille palkkaprosesseille.

SD Worx kehittää tulevaisuuden ratkaisuja pitkän linjan kokemuksella

SD Worxilla on kymmenien vuosien kokemus työtä tehostavien ratkaisujen kehittämisestä niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Ohjelmistopuoli on SD Worxin omissa, kokeneissa käsissä –palvelut tarjotaan omilla ohjelmistoilla.

Nykyisen palkanlaskentaohjelmiston kehityskulku alkoi 90-luvun puolivälissä. Vahvan prosessi- ja ohjelmisto-osaamisen ansiosta ohjelmistoa on hiottu jatkuvasti paremmaksi. Kehitystyön tuloksena viime vuonna lanseerattiin SD Worx W.

SD Worx W on pilvipalveluna toimiva palkanlaskentaohjelmisto. Web-pohjainen ohjelmisto tekee mahdolliseksi kehittää tuotetta jatkuvasti sekä tuoda päivitykset heti suoraan asiakkaille. Näin asiakkaalla on aina käytössään ajantasainen ohjelmisto ja uusimmat ominaisuudet.

Web-pohjaisuus on yksi osa SD Worxin automatisoitujen työkalujen kehittämistä, yhdessä reaaliaikaisen sähköisen datan, koneoppimisen ja tekoälyn kanssa.

Palkka-asiantuntijan tulevaisuus on jo melkein täällä.

    Opas: Miten hyödymme uuden HR- ja palkkaratkaisun hankinnasta?

    Vanhat HR- ja palkkajärjestelmät sisältävät usein piilokustannuksia, joiden vuoksi järjestelmät maksavat organisaatiollesi todennäköisesti enemmän kuin luulet.