1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. Palkkahallinto>
Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen laskivat palkkoja – kuka voitti?

Suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen laskivat palkkoja – kuka voitti?

Pohjoismaiden palkkakäytännöt vaihtelevat paljon maittain. Miten siis päätellä, laskeeko palkkoja parhaiten suomalainen, ruotsalainen vai norjalainen?

Jos suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen lähtisivät vanhan kaskun mukaan kilpailemaan palkanlaskennassa, kuka mahtaisi voittaa? Ovatko ruotsalaiset onnekkaita hannu hanhia, joille osuu aina pisin korsi, vai nappaisiko suomalainen lopulta voiton kotiin ihan pelkällä sisulla?

Vaikka Pohjoismaat ovat sekä kulttuurisesti että maantieteellisesti lähellä toisiaan, työelämässä ja palkanlaskennan käytännöissä on maiden välillä isot erot. 

Suomalainen laskee eniten eri variaatioita

Yleistäen voi sanoa, että palkkahallinnon säännökset ovat Suomessa kaikkein tiukimpia ja erilaisia säännöstöjä ja variaatioita on enemmän.

Esimerkiksi eri työehtosopimuksia on Suomessa enemmän kuin naapurimaissa, ja palkanlaskijan kannalta tämä tarkoittaa sitä, että erilaisia poikkeuksia ja erikoistilanteita on otettava huomioon usein.

Jos siis mitataan sitä, kuka laskee eniten eri palkkavariaatioita ja noudattaa tiukimpia määräpäiviä, esimerkiksi tulorekisterin osalta, suomalainen palkanlaskija nappaa voiton.

Ruotsalainen ottaa hiukan rennommin

Ruotsalainen palkanlaskija saa ottaa hiukan itänaapuriaan rennommin, ja Norjassa taas on hiukan Ruotsiakin vähemmän sääntelyä. 

Palkanlaskentajärjestelmille tämä asettaa omat haasteensa: Suomen oloihin mukautettu järjestelmä olisi ruotsalaisille tai norjalaisille liian järeä; Ruotsin ja Norjan palkkaohjelmisto taas ei antaisi suomalaiselle riittäviä työkaluja eri variaatioiden, kuten sopimusten ja ehtojen huomiointiin. 

Norjalainen kehittää automatiikkaa

Mitä tulee automaatioon norjalaiset ovatkin tällä hetkellä askeleen sekä suomalaisia että ruotsalaisia edellä: kun erilaisia sääntöjä ja variaatioita on vähemmän, on erilaisten automaatioiden luominen helpompaa.

Norjalainen palkka-asiantuntija siis selviää hommasta kehittyneen teknologian turvin vähemmällä manuaalisella työllä kuin naapurinsa.

Kuka lopulta voitti?

Kuka sitten lopulta voittaa: suomalainen, ruotsalainen vai norjalainen?

Se, joka vastaa sujuvasti kaikkiin lakien ja sääntöjen sanelemiin vaatimuksiin sekä huolehtii palkanlaskennan yksityiskohdista tehokkaasti ja luotettavasti. 

Voittajana selviää sekä suomalainen, ruotsalainen että norjalainen, kukin oman maansa käytäntöjen mukaisesti, sillä esimerkiksi SD Worxin palkkajärjestelmät on mukautettu erikseen kaikkiin Pohjoismaihin. Näin suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen laskevat kaikki palkkansa yhtä tehokkaasti ja luotettavasti, omiin oloihin ja vaatimuksiin sovelletulla järjestelmällä.

Haluatko kuulla lisää SD Worxin palkkaprosessia tukevista ratkaisuista?

Palkka- ja henkilöstöhallinnon järjestelmäkokonaisuutemme tarjoaa organisaatioille kokonaisvaltaisen palkanlaskennan ratkaisun, joka kattaa kaikki palkanlaskentaprosessin vaiheet palkka-aineiston keruusta palkkatapahtumien käsittelyyn ja maksatukseen, viranomaisraportointiin ja sähköiseen arkistointiin asti.  Palkanlaskennan ohessa syntyvä tieto esimerkiksi poissaoloista on hyödynnettävissä Analytics-moduulimme ansiosta helposti ja ymmärrettävässä muodossa, sekä auttaa tukemaan päätöksentekoa organisaatiossasi.

Kerromme mielellämme lisää SD Worx W -palkanlaskentajärjestelmästämme, sekä muista palkkahallinnon kokonaisprosessia tehostavista tuotteistamme ja palveluistamme

    Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme on sinuun mahdollisimman pian yhteydessä.

      Ota yhteyttä