1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. #forlifeforwork>
Parvekkeella tietokone ja pöytä ja merinäköala

”Maisemanvaihdos aurinkoon teki todella hyvää!”

Työntekijät voivat viettää 20 työpäivää vuodesta toisessa maassa

SD Worx on syksystä lähtien tarjonnut Suomessa henkilöstölleen mahdollisuutta yhdistää työ ja vapaa-aika työskentelemällä valitsemassaan lomakohteessa 20 päivää vuodessa. Service Development Manager Katja Pulkkinen-Forsströmille mahdollisuus oli todella mieluinen, sillä hänellä asuu perhettä ulkomailla.

Marraskuussa Katja Pulkkinen-Forsström kokeili ensi kertaa workation-mahdollisuutta ja teki töitä neljä päivää vuokraamassaan apartementossa Benidormissa Espanjassa. Yhteensä hän vietti paikan päällä kymmenen päivää.

– Saavuin kohteeseen torstai-iltana ja pidin perjantain vapaapäivänä, jonka jälkeen olikin viikonloppu. Kun aloitin Espanjassa työt maanantaiaamuna, tuntui, kuin olisin ollut jo viikon lomalla. Niin paljon vaikutti irtautuminen arkiympyröistä. Maisemanvaihdos aurinkoon teki hetkellisesti todella hyvää. Oli ihanaa aloittaa maanantaina työt, olin todella hyvin palautunut pitkän viikonlopun aikana Espanjassa!

Mahdollisuus workationiin sitouttaa työntekijöitä

SD Worxin workationin tarkoitus on sitouttaa ja motivoida työntekijöitä. He voivat tehdä etätöitä kaikkiaan 20 työpäivää toisessa maassa ilman, että lomapäivät vähenevät. Workationille voi lähteä vain maahan, jossa SD Worxilla on toimipiste, eli käytännössä SD Worxin Suomen henkilöstö voi työskennellä Euroopassa.

Pulkkinen-Forsström on asunut aikanaan Espanjassa 15 vuoden ajan, ja nykyään hänen tyttärensä asuu siellä pysyvästi. Mukaan workationille lähti myös toinen hänen aikuisista tyttäristään.

– Minua ainakin sitouttaa mahdollisuus workationiin työpaikalla. On mukavaa tietää, että voin yhdistää työn sekä ulkomailla asuvien perheenjäsenten tapaamisen. Suomessa teen työpäiväni kello 7–15 ja Espanjassa tein työt samaan aikaan. Aikaeron vuoksi se tarkoitti työskentelyä kello 6–14. Sen jälkeen jäi vielä pitkä iltapäivä aikaa käydä rannalla, tavata perhettä ja nauttia lämmöstä.

Pulkkinen-Forsström kertoo olevansa aamuihminen, joten päivän aloittaminen kuudelta ei ollut vaikeaa. Yhteydet toimivat hyvin, ja kun oli samaan aikaan töissä kuin Suomessakin olisi ollut, sai hyvin hoidettua esimerkiksi Teamsin kautta tehtävät palaverit.

Workationia varten on henkilöstölle ohjeistus

Jotta työt sujuvat, SD Worx on luonut henkilöstölle ohjeistuksen koskien workationia. Pulkkinen-Forsström tiesi, että haluaa lähteä mahdollisuuden puitteissa Espanjaan, joten hän anoi mahdollisuutta kaksi kuukautta ennen lähtöä.

– Toki workation tulee hyväksyttää esihenkilöllä ennakkoon. Riippuu varmasti hieman työnkuvasta, kuinka helposti se käy. Minun on ainakin helppo tehdä töitä mistä vain, ja hyvin paljon teemme muutenkin etätöitä.

Ennen lähtöä tulee hakea A1-todistusta, joka koskee sosiaaliturvaa. HR-osasto hakee kyseisen todistuksen Eläketurvakeskuksesta.

– Minusta tuntui, että lähteminen oli kyllä hyvin helppoa ja kaikki sujui jouhevasti, Pulkkinen-Forsström kertoo.

SD Worxin ohjeiden tavoite on varmistaa, että workationilla noudatetaan paikallista lainsäädäntöä ja määräyksiä. Samalla pidetään huolta siitä, että asiakaspalvelut ja työtehtävät jatkuvat sujuvasti.

Työntekijät huolehtivat puolestaan itse siitä, että työpaikalla on Internet-yhteys, tietokone, tulostin ja työpöytä sekä lisäksi myös työskentelyrauha. Lisäksi käytössä on työajanseurantaan käytettävä työkalu.

“For life for work” – mahdollisuus yhdistää työ ja vapaa-aika

Koska mahdollisuus workationiin on vielä suhteellisen uusi, ei Pulkkinen-Forsströmin mukaan asiasta ole Suomessa vaihdettu vielä paljon kokemuksia. Hänen mielestään mahdollisuutta voisi tuoda jatkossa laajemminkin työpaikalla esille.

– Tiedän, että Hollantiin on yksi työntekijä lähdössä töihin lähiaikoina. Suosittelen workationia todella lämpimästi kaikille, kenellä siihen on mahdollisuus. Minulle tämä on ollut iso asia, kun on mahdollisuus tavata Espanjassa asuvaa perhettä työviikon keskelläkin.

SD Worxin slogan on “For life for work”. Workation on eräs ilmentymä sloganista: järjestelyn tavoite on, että työ ja vapaa-aika olisi mahdollista yhdistä jouhevammin. Myös SD Worxin muiden maiden työntekijöillä on ollut hyviä kokemuksia workationista.

– Jollain tasolla tämä vaikuttaa myös motivaatioon, mutta ennen kaikkea tämä mahdollisuus saa minut sitoutumaan työpaikkaani. Aina ei tarvitse pyytää kesälomaa päästäkseen ulkomaille, vaan työn ja vapaa-ajan voi yhdistää uudella tavalla. Uskon lähteväni uudelleenkin workationille, ehkä Espanjan lisäksi kokeilen myös jotain toista maata, Pulkkinen-Forsström kiittelee.