1. Home>
  2. Inspiroidu>
  3. HR >
Aditron kesätyöntekijät: ”Mahdollisuus etätyöhön on HR-alan tulevaisuuden valttikortti”

SD Worxin kesätyöntekijät: ”Mahdollisuus etätyöhön on HR-alan tulevaisuuden valttikortti”

Riina Laitila, Juho Ristimäki ja Joona Lemmetty ovat olleet kesätöissä SD Worxilla. Etäkesätöissä nuoret ovat nauttineet joustavuudesta mutta toisaalta myös kaivanneet satunnaisia kohtaamisia työkavereiden kanssa. Tulevaisuudessa he uskovat, että hybridityö lisääntyy. 

Millaista on tehdä kesätöitä pandemian oloissa vuonna 2021, pääosin etänä? Siitä tietävät kaiken SD Worxin kesätyöntekijät Riina LaitilaJuho Ristimäki ja Joona Lemmetty.  

Laitila ja Ristimäki ovat olleet kesän töissä SD Worxin palkkapalveluissa, Laitila palkkahallinnon ja Ristimäki sairaspäivärahahakemusten parissa. Lemmetty puolestaan on työskennellyt kesän työnimikkeenään Application Support Trainee.  

Oikea asenne auttaa kesätöissä

Miten selviytyä kunnialla kesätyöstä Pohjoismaiden suurimmassa HR- ja palkanlaskenta-alan yrityksessä? Laitila, Ristimäki ja Lemmetty vinkkaavat, että avainsanat ovat oikea asenne ja halua oppia uutta. 

Lisäksi kannattaa muistaa pitää itsestään huolta.  

– Älä lannistu, vaan pyydä tarvittaessa apua, jos tuntuu raskaalta. Keskustele työkaverien ja pomon kanssa mahdollisista ratkaisuista. Koskaan ei kannata jäädä ongelmien kanssa yksin, Ristimäki neuvoo.  

Monipuolisia haasteita ja vastuuta 

HR- ja palkanlaskenta on kesätyöntekijöiden mielestä ehdottomasti mielenkiintoinen ala. Riina Laitila on ollut tyytyväinen varsinkin työn tarjoamiin haasteisiin.  

– Opittavaa on vielä paljon, mikä pitää mielenkiintoa yllä. Monivaiheiset palkanlaskennan prosessit vaativat keskittymistä, ja saavat uppoutumaan tehtävään. Aika kuluu kuin siivillä! Tekemistä riittää aina, joten töissä ei tarvitse pyöritellä peukaloita tai vilkuilla kelloa. 

Ristimäki puolestaan on nauttinut työn tarjoamista oppimisen ja onnistumisen tunteista.  

Työn haastavana puolena hän taas mainitsee sen, että alan mukana tuleva vastuu saattaa tuntua raskaalta. 

– Suora tulosvastuu ja mahdollisten virheiden hinta saattavat stressata, mutta toisaalta joka alalla on omat paineensa. 

Etäkesätyöntekijän on oltava aktiivinen

Sekä Laitila, Ristimäki että Lemmetty tekivät kesätyönsä pääosin etänä, kotoa käsin. Kaikkien mielestä kokemus etäkesätyöstä oli lähinnä myönteinen.  

Laitila opiskelee Helsingin yliopistossa yleistä- ja aikuiskasvatustiedettä, Ristimäki Aalto-yliopistossa kauppatieteitä ja Lemmetty suorittaa Tietojenkäsittelytieteiden tradenomin opintoja. Aiempi etäopintoihin tottuminen on auttanut kaikkia sopeutumaan etätyöelämään, ja muutamat toimistolla vietetyt päivät toimivat vastapainona kotoa työskentelylle.  

Kiitosta etäkesätöissä saavat myös työmatkoista säästyvä aika, töiden joustavuus ja kotiolojen tarjoama rauhallinen työympäristö.  Sen sijaan toimistotöistä kaikki kolme kaipaavat satunnaista jutustelua, tutustumista ja yhteisöllisyyttä.  

– Sanoisin, että etätyössä kesätyöntekijän on oltava aktiivisempi perehdytysvaiheessa verrattuna perinteiseen toimistotyöhön. Kynnys avun tai ohjauksen pyytämiseen voi olla suurempi, kun työkaveria ei voikaan koputtaa olkapäälle tai kysäistä asiasta kahvin äärellä, Riina Laitila pohtii, vaikka kokeekin oman perehdytyksensä sujuneen hyvin.  

Joona Lemmetty on samoilla linjoilla. 

– Onhan se harmillista, kun etätöissä ei tule pieniä jutteluhetkiä: ei siellä Teamsissa vain muuten vaan satuta törmäämään. Toki on virtuaalisia kahvihetkiä ja muuta sellaista, mutta eivät ne ole samanlaisia spontaaneja kuulumisienvaihtoja. 

Lue lisää blogista: Digitaalinen perehdytys lisää tuottavuutta ja uuden henkilön sitoutumista.

HR-alalla ei syytä huoleen

Työelämän tulevaisuudesta puhuttaessa Laitilalla, Ristimäellä ja Lemmetyllä on kaikilla sama näkemys: etätyöt ovat tulleet jäädäkseen. 

– Uskon, että alalla tullaan siirtymään hybridityömuotoihin, Juho Ristimäki toteaa.  

– Suuri osa työntekijöistä tahtoo varmasti pitää osan päivistä etänä, ja digitalisaation myötä toiminnot rullaavat myös etänä hyvin. En keksi tuottavuuden ja työmoraalin kannalta syytä miksi palattaisiin täysipäiväisesti toimistolle, hän jatkaa. 

Joona Lemmettyä taas mietityttää etätöiden sijaan lähityön tulevaisuus. 

– Toivon kuitenkin, että toimistopaikkoja olisi vielä tulevaisuudessakin, eikä ainoana mahdollisuutena olisi sopia oman toimiston olevan kotitoimisto. 

HR- ja palkanlaskenta-aloilla ei nuorten mielestä kuitenkaan ole syytä huoleen muuttuvan työelämän pyörteissä. Laitila arvioi, että paikkasidonnaisuuden hälveneminen vain parantaa HR-alan tulevaisuuden mahdollisuuksia.  

– HR- ja palkkahallinto on sopeutunut nopeasti etätyön vaatimuksiin, ja sitä työelämässä juuri tarvitaan – sopeutumiskykyä. 

Unelmatyössä tärkeää visio

Oma tulevaisuuden työura on kaikille kesätyöläisille vielä auki, vaikka tiettyjä asioita he toivovat omalta unelma-ammatilta.  

– Odotan, että pääsisin tekemään työtä, jossa pystyn oppimaan ja kehittymään jatkuvasti. Tärkeää olisi myös tavoitteellisuus: päivittäisten rutiinien takana pitää olla joku suurempi visio, mitä varten työskennellään, Juho Ristimäki miettii.  

Riina Laitila kokee, että kesätyö SD Worxilla on antanut suuntaa ammattipohdintoihin. 

– Opiskelujen myötä olen kiinnostunut HR- ja palkkahallinnon asiantuntijatehtävistä. SD Worxilla olen kerryttänyt paljon uutta tietoa alalta, ja tästä matka jatkuu. 

    Kesaharjoittelijat