1. Home>
 2. Inspiroidu>
 3. HR >
Varmluftsballong Sponsor the Spark

Kuumailmapallolento auttoi haastamaan korkeanpaikankammon

Kun astumme ulos mukavuusalueeltamme, meistä tulee ratkaisukeskeisempiä sekä luovempia ja kasvamme ihmisinä. SD Worx sponsoroi muutamia työntekijöitään kokeilemaan aktiviteettia, jota he eivät ole koskaan ennen kokeilleet − jotta he näkisivät, kuinka paljon iloa itsensä haastamisesta saa. Aiheuttaako se heijastusvaikutuksia muualla heidän elämässään? Tässä artikkelissa SD Worxin sovelluskonsultti Sini Anttila kertoo kokemuksistaan, kun hän pääsi "Sponsor The Spark" -ohjelman kautta kuumailmapallon kyytiin.

SD Worx tarjosi mahdollisuuden ylittää omat rajansa 

Sini Anttila on yksi kolmesta suomalaisesta työntekijästä, jotka pääsivät toukokuussa 2023 kuumailmapallolennolle SD Worxin "Sponsor the Spark" -ohjelman myötä. Yhdessä kollegoidensa Jussi Laatikaisen ja Merja Maasalon kanssa hän sai kokea ainutlaatuisen matkan ilman halki ja pääsi näkemään Suomen maaseutua lintuperspektiivistä. Vain sattuma toi suomalaiset osallistujat yhteen. He eivät olleet sopineet hakevansa samaan aktiviteettiin, ja oli Sinille iloinen yllätys kuulla, että SD Worxista oli lähdössä samaan seikkailuun useampi työntekijä.

Sini on työskennellyt SD Worxillä puolitoista vuotta sovelluskonsulttina. Hän pelkää korkeita paikkoja, mutta haluaa kovasti haastaa tämän pelon. Aiemmin hän on haastanut korkeanpaikankammoaan käymällä Eiffel-tornissa ja London Eyessa ja tuntenut jalkojensa tärisevän korkeuksissa. Kun hänelle osui Sponsor the Spark -voittokuponki, hän halusi ottaa uuden askeleen pois mukavuusalueeltaan ja nousta korkeuksiin - kirjaimellisesti.

Lentäjä sai aikaan turvallisen olon

Kuumailmapallolla lennettäessä tuulen voimakkuus ei saa olla liian suuri. Siksi lennon ensimmäinen päivämäärä peruttiin liian voimakkaan tuulen vuoksi. Sini oli luonnollisesti pettynyt, mutta samalla helpottunut siitä, että lennon järjestäjät olivat niin tarkkoja turvallisuudesta – se vaikutti positiivisesti turvallisuudentunteeseen.

Toisella yrityksellä tuuliolosuhteet olivat paremmat, mutta järjestäjien piti tarkkailla sitä jatkuvasti päivän ja illan mittaan. Päivästä tuli pitkä Sinille ja muille osallistujille. Kaikkiaan he viettivät aikaa lennon järjestelyissä reilut 5 tuntia, vaikka itse lento kesti vain tunnin.

− Lentäjä oli tosi pätevä ja kokenut. Hän selitti meille kaiken, mitä oli tekemässä ja mitä oli tapahtumassa, ja se rauhoitti meitä paljon. Hän sai meidät tuntemaan olomme turvalliseksi. Nousimme koriin, kun ilmapallo oli vielä maassa, ja se kori oli aika pieni, joten siellä oli vähän ahdasta. Järjestäjät täyttivät ilmapallon kylmällä ilmalla ja sitten kaasulla lämmittääkseen sen, jotta voisimme lähteä lentoon. Korkeimmillaan olimme 500 - 600 metrin korkeudessa. 

Sini kertoo, että yksi kuumailmapallolla lentämisen jännittävä puoli on se, ettei koskaan voi tietää tarkasti, mihin laskeutuu. Tämä johtuu siitä, ettei kukaan voi varmuudella sanoa, mihin suuntaan tuuli vie palloa. Sinin ja kollegoiden laskeutuminen sujui lopulta hyvin ja pehmeästi, ja sen jälkeen heidät palkittiin vielä diplomilla sekä lasillisella kuohuviiniä.

  Into the hot air balloon basket

  Sponsor the Spark sai aikaan muutoksen - "For Life. For Work"

  Pelko on voimakkaan ahdistuksen tai kauhun tunne, joka syntyy vastauksena koettuun uhkaan, vaaraan tai epävarmuuteen. Se on luonnollinen reaktio, jonka me ihmiset koemme erilaisissa tilanteissa, joissa tunnemme itsemme uhatuksi tai epävarmaksi. Pelon voivat laukaista sekä todelliset että kuvitellut vaarat, ja sen voimakkuus voi vaihdella riippuen henkilön kokemuksesta ja tilanteen tulkinnasta.

  Todellisissa vaaroissa pelko on tärkeä tunne, joka saa meidät pakenemaan vaarallisesta tilanteesta. Mutta muissa tilanteissa, joissa pelko on yksilöllisempää ja irrationaalisempaa, sitä voidaan vähentää ja siitä voidaan oppia pois, jos ihmisellä on tarvittava motivaatio haastaa pelkonsa. Sini on tehnyt tästä monia hyviä pohdintoja osallistuessaan Sponsor the Spark -ohjelmaan.

  Henkeäsalpaavaa! Olin hermostunut, koska pelkään korkeita paikkoja, mutta se oli uskomatonta. Minua ei pelottanut lainkaan, kun olimme ilmassa. Pahinta oli matkalla ylös ja alas. Mitä jos törmäisimme puuhun tai jotain vastaavaa? Kaiken kaikkiaan se oli hyvä kokemus ja tunsin oloni turvalliseksi, mutta olin iloinen, että kori oli niin tiivis. Pidimme kiinni köysistä, ja kesti jonkin aikaa, ennen kuin pystyin irrottamaan otteeni, joten ehkä olin sittenkin hieman hermostunut, Sini sanoo hymyillen.

  SD Worx haluaa innostaa työntekijöitä kokeilemaan jotain uutta, ylittämään omia rajojaan, kokemaan hallinnan tunnetta ja lisäämään itseluottamusta. Haluamme luoda työkulttuurin, jossa työntekijöitämme rohkaistaan haastamaan itsensä ja jossa he voivat menestyä ja kehittyä. Kehittyäkseen joutuu joskus astumaan oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.   

  − Osallistuminen tähän on muuttanut minua parempaan suuntaan, Sini myöntää. Olen ymmärtänyt, että vaikka minua pelottaa, minun pitäisi tehdä asioita, eikä antaa pelon estää sitä. Asiat menevät yleensä pelättyä paremmin. Kun heittäydyt mukaan, rikot tavallaan henkisen esteen. Ja kun olet tehnyt sen kerran, se on todennäköisesti helpompaa seuraavalla kerralla. Siksi jokaisen kannattaisi haastaa itsensä kohtaamaan omat pelkonsa ja ehkä jopa voittamaan ne. Se voi jopa olla hauskaa!

  Sini jatkaa, että on ok olla hermostunut. Sen jälkeen saamasi fiilis on sitäkin parempi. 

  − Mikään ei voita hyvää hallinnan tunnetta, ja sinussa on enemmän kuin uskotkaan. Asetamme itsellemme aivan liikaa rajoituksia, niin työssä kuin elämässä yleensäkin.

   Sini Anttila i varmluftsballong

   Kiitos SD Worx mahdollisuudesta 

   Sini on iloinen siitä, että hän sai osallistua tämän vuoden Sponsor the Spark -ohjelmaan. Hän toteaa, että se oli ”nyt tai ei koskaan” -mahdollisuus päästä kokemaan kuumailmapallolento. Hän uskoo, että työnantajan ohjelmaan sitoutuminen auttoi ja että ilman sitä pelon olisi ollut helpompi antaa voittaa. Sinin mielestä oli myös mukavaa jakaa kokemus, jännitys ja ilo muiden kanssa ja saada tilaisuus tutustua kollegoihin, joita hän ei näe kovin usein.

   − Sponsor the Spark -aktiviteetit eivät ole vain jotain, mistä me työntekijät pääsemme nauttimaan ilmaiseksi, vaan meidän on tehtävä töitä sen eteen ja todella haastettava itsemme, Sini korostaa.

   Me SD Worxissa uskomme, että on tärkeää löytää tasapaino itsensä haastamisen ja mielenterveydestä huolehtimisen välillä. Vaikka itsensä haastaminen voi vaikuttaa myönteisesti henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kehitykseen, on myös tärkeää olla realistinen ja välttää liiallista stressin tai ahdistuksen aiheuttamista itselle. Aloita pienestä, aseta realistiset tavoitteet ja pidä huolta itsestäsi matkan varrella!

   Sponsor the Spark -ohjelmaan osallistumisesta on Sinille jäänyt hyviä muistoja. Kauniit maisemat korkealta ilmasta nähtynä. Tunnelmallinen illan valo, kun aurinko oli laskemassa ja kuu nousemassa. Pieneltä näyttävät ihmiset alhaalla maassa vilkuttamassa hänelle. 

   − Se oli hieno tapa kokea luontoa, Sini lausuu.

   Ja mikä parasta, hänellä on nyt vähän vähemmän korkeanpaikankammoa.

    Diplom varmluftsballong