Aika vahvistaa yrityksesi osaamisstrategiaa?
Lue maksuton e-kirjamme "Osaamisstrategian muutos".
Mietitkö, mitä henkilöstöhallinnon alalla tapahtuu lähitulevaisuudessa? Kysyimme asiantuntijoiltamme, mitkä ovat heidän mielestään viisi merkittävintä HR-trendiä vuonna 2024.
Jatkuva osaajapula on johtanut siihen, että ammatilliset roolit ovat laajentuneet perinteisten rajojensa ulkopuolelle ja monille työntekijöille on annettu entistä laajempia vastuualueita. Joissakin tapauksissa tämä tarkoittaa sitä, että työntekijät käyttävät tekoälytyökaluja tuottavuutensa ja osaamisensa lisäämiseksi, mikä on johtanut niin sanotun "supertyöntekijän" syntyyn. Työtehtävien ja vastuun laajentuminen on kuitenkin johtanut myös siihen, että yhä useammat "vahingossa johtoon joutuneet" hoitavat monimutkaisia henkilöstöhallintoon liittyviä asioita ilman asianmukaista koulutusta.
Nyt on hyvä aika varmistaa, että yrityksessäsi hyödynnetään osaamiskartoitusta, jonka avulla havaitaan osaamisvajeet ja löydetään uusia kykyjä vaalittaviksi. Työntekijöille tulee myös antaa mahdollisuus kehittää uusia taitoja ja osaamista, jotka vastaavat sekä heidän haluamaansa urapolkua että yrityksen tarpeita.
Monet työntekijät kamppailevat tällä hetkellä heikentyneen taloustilanteen kanssa, minkä vuoksi he etsivät lisäarvoa työsuhde-eduiltaan. Henkilöstöhallinnon kannattaakin arvioida tarjoamansa edut uudelleen varmistaakseen, että ne tarjoavat tarpeeksi joustavuutta kullekin työntekijälle. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta anoa vapaata viime hetkellä, jos työntekijälle tulee yllättäen lastenhoitoon tai muihin henkilökohtaisiin velvollisuuksiin liittyviä haasteita.
Joustava työskentely on edelleen työnantajien merkittävä vetovoimatekijä kaikkialla Euroopassa. Jos yrityksesi haluaa erottautua muista työnantajista vuonna 2024, kannattaa aloittaa työsuhde-etujen räätälöinti, jotta työntekijät voivat itse valita haluamansa edut vastaamaan henkilökohtaisia tarpeitaan.
Lue maksuton e-kirjamme "Osaamisstrategian muutos".
Tekoäly on edelleen polttavin puheenaihe niin henkilöstöhallinnossa kuin koko yritysmaailmassa. Nyt kun generatiivinen tekoäly on jokapäiväinen työkalu ja uusia tekoälyratkaisuja ilmestyy päivittäin, ovat HR-tiimit, liiketoimintajohtajat ja työntekijät kaikki yhtä lailla häkeltyneitä niiden tuottamista mahdollisuuksista. Kun tekoäly on kaikkialla, on vaikea tietää, mihin aikaa ja resursseja pitäisi sijoittaa.
Vuonna 2024 HR-tiimit alkavat integroida uusia tekoälytyökaluja valikoivammin ja strategisemmin – virtaviivaistaen toimintoja ja tekemään enemmän, mutta vähemmällä teknologialla. Lisäksi keskitytään työntekijäkokemuksen optimointiin uusien tekoälyintegraatioiden huolellisen suunnittelun avulla. Samaan aikaan tekoäly avaa enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan aiemmin aloilla, joilla automatisointipotentiaali on suuri, kuten palkanlaskennassa.
HR-tiimien keskeinen teema vuodelle 2024 on tehdä enemmän vähemmällä teknologialla. Henkilöstöpäälliköt ovat jo vuosia kamppailleet erilaisten työkalujen ja rönsyilevien teknologiapakettien kanssa, mikä vaikuttaa kielteisesti työntekijäkokemukseen. Tutkimuksemme osoittaa, että neljä työntekijää kymmenestä kamppailee pysyäkseen ajan tasalla digitaalisten työkalujen kanssa. Ei siis ole yllättävää, että HR-teknologioiden integrointi ja yhdistäminen on yhä tärkeämpää.
Jotta teknologioiden vähentäminen onnistuisi, on parasta aloittaa tarkastamalla kaikki nykyiset HR-sovellukset päällekkäisyyksien löytämiseksi. Yhä useammat HR-ratkaisut on suunniteltu integroitaviksi toisiinsa, mikä tarjoaa saumattoman työntekijäkokemuksen. Harkitse, voisitko korvata joukon nykyisiä teknologiaratkaisuja vain muutamalla palveluntarjoajalla.
Oletko kuullut "systemaattisesta HR:stä"? Ilmaisu on peräisin henkilöstöjohtamisen gurulta Josh Bersiniltä, joka kertoo, miten henkilöstöhallinnon rooli on muuttunut vuosien saatossa. Alussa HR:n rooli oli hoitaa lähinnä hallinnollisia tehtäviä, mutta nykyään oikeiden osaajien houkuttelemiseen ja sitouttamiseen kiinnitetään yrityksissä niin paljon huomiota, että henkilöstöhallinto on tiiviisti mukana lähes kaikilla liiketoiminnan osa-alueilla.
HR-tiimeille systemaattinen lähestymistapa tarkoittaa sitä, että työntekijän matka yrityksessä on tulevan vuoden suunnitelmien keskiössä. Sen avulla voidaan tarkastella, miten työntekijät ovat vuorovaikutuksessa liiketoiminnan eri osa-alueiden kanssa – työhakemuksesta aina työntekijän lähtöön asti. Systemaattinen lähestymistapa auttaa henkilöstöhallintoa selvittämään, miten heidän kannattaa tehdä yhteistyötä eri osastojen kanssa, jotta työntekijäkokemus kaikissa kosketuspisteissä olisi mahdollisimman hyvä.
Varaa maksuton tapaaminen asiantuntijamme kanssa, niin keskustellaan, kuinka voisimme auttaa yritystäsi mukautumaan uusimpiin HR-trendeihin.