1. Home>
 2. Inspiroidu>
 3. Palkkahallinto>
Year 2024

Palkkahallinnon pelikenttä muuttuu: tässä vuoden 2024 keskeiset uudistukset

Vuodenvaihde toi palkkahallintoon muutoksia, jotka vaikuttavat yritysten ja organisaatioiden päivittäiseen toimintaan. Tämä artikkeli tarjoaa katsauksen ajankohtaisiin asioihin, jotka henkilöstö- ja palkkahallinnon ammattilaisten on syytä ottaa huomioon vuoden 2024 alussa.

Manuaalisesta työstä historiaa – VeroAPI tehostaa prosessia

Verokorttien päivittäminen on perinteisesti aiheuttanut palkka-asiantuntijoille vuodenvaihteessa runsaasti manuaalista työtä. VeroAPI-rajapinnan kautta verokorttien haku kuitenkin onnistuu automaattisesti.

VeroAPI on ollut käytössä jo vuodesta 2021 lähtien. Verohallinnon visio on tulevaisuudessa siirtää verotus täysin reaaliaikaan.

– On mahdollista, että tulevina vuosina verotusta automatisoidaan entisestään, SD Worxin viestintäasiantuntija ja palkkahallinnon Business Partner Tiina-Katariina Taponen kertoo.

VeroAPI-rajapinnan vaikutus: nopeampaa ja tarkempaa palkanlaskentaa

Yhä useampi yritys hakee jo verokortit automaattisesti VeroAPI-rajapinnan kautta, sillä automaatio on helpotus palkkahallinnon ammattilaisille. Kun verokorttitiedot tulevat suoraan OmaVerosta, niitä ei enää tarvitse käsitellä manuaalisesti.

– Verokorttien käsittely vei aikaisemmin paljon aikaa, kun verokorttitietoja noudettiin vuodenvaihteessa tiedostoilla ja muutosverokortit tallennettiin käsin. Nyt koko prosessi onnistuu yhdellä napin painalluksella. Yritykset, jotka ovat siirtyneet verokorttien automaattisen haun piiriin, ovat etulyöntiasemassa verrattuna niihin, jotka vielä käsittelevät verokortteja manuaalisesti, Taponen sanoo.

VeroAPI-rajapinnan ansiosta verokorttien käsittely on mahdollista hoitaa nopeasti ja tarkasti, mikä vastaa nykyajan liiketoiminnan tarpeisiin.

Vuoden tärkeä tehtävä: tulorekisterin varmenteiden uusiminen

Monessa yrityksessä Tulorekisterin varmenteiden uusiminen on ajankohtaista alkaneena vuonna.

Kaikkien suomalaisten yritysten on ilmoitettava palkkatietonsa Tulorekisteriin, ja tätä varten niillä tulee olla varmenne eli vakuus siitä, että ilmoittaja on oikeutettu tekemään tietoilmoituksia Tulorekisteriin.

Varmenne on voimassa kahden vuoden jaksoissa. Moni yritys hankki varmenteen vuonna 2022, mikä tarkoittaa, että varmenteet on uusittava vuonna 2024.

– Viranomaisraportoinnin sovelluksemme SD Worx VIRA päivittää vanhenevat varmenteet automaattisesti ilman, että asiakkaan tarvitsee tehdä erillisiä toimenpiteitä, Taponen kertoo.

Tämänhetkisten tietojen mukaan Tulorekisterin ja muiden ilmoittamisen rajapintojen käyttöön on vuonna 2024 tulossa uusi Verohallinnon varmennepalvelu. Se tarjoaa entistä kätevämmän tavan hallita varmenteita ja tunnistautumista eri rekistereissä. 

Luontoisetujen uudet tuulet: auto- ja ravintoetujen muutokset

Uusi vuosi vaikuttaa myös luontoisetuihin eli etuihin, joita työntekijä saa työnantajalta muuna kuin rahana.

Vähäpäästöisen auton valinta kannattaa

Vähäpäästöisten autojen autoetuihin on tehty viime vuosina huojennuksia. Huojennukset tekevät työnantajan tarjoamasta autoedusta houkuttelevamman vaihtoehdon niille, jotka valitsevat ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon, kuten sähköauton.

Käytännössä huojennus on sitä suurempi, mitä päästöttömämpi auto on alla. Autoetujen laskennassa voidaan käyttää apuna Verohallinnon autoetulaskuria.

Ravintoedun verotusarvo nousi

Ravintoedun verotusarvo muuttui vuodenvaihteessa. Sen uusi enimmäisarvo on 13,50 euroa aiemman 12,70 euron sijaan.

Taponen arvioi, että verotusarvon nousu tulee todennäköisesti vaikuttamaan lounasravintoloiden hinnoitteluun, sillä lounaiden hinnat seuraavat usein luontoisedun arvoa. 

  Kaipaatko apua palkkahallinnossa?

  Tutustu monipuolisiin palkkahallinnon palveluihimme ja järjestelmiimme.

  Katso ratkaisumme

  Haluatko lisätietoa palkkaratkaisuistamme?

  Varaa maksuton tapaaminen asiantuntijamme kanssa. Kerromme mielellämme lisää!

  Varaa tapaaminen