
HR-trendit 2025: 5 tapaa edistää sukupolvien välistä yhteistyötä työpaikoilla
Työpaikoilla työskentelee nykyään vähintään neljä eri sukupolvea, mikä tarkoittaa, että työnantajat johtavat joukkoa, jolla on hyvin erilaiset kokemukset, odotukset ja työskentelytavat. Nämä erot voivat toisinaan aiheuttaa kitkaa, mutta ne tarjoavat myös ainutlaatuisen mahdollisuuden: monimuotoinen ikärakenne tuo työyhteisöön laajan kirjon taitoja, näkökulmia ja innovaatioita.
HR-johtajat, jotka osaavat hyödyntää ikädiversiteettiä, voivat parantaa työntekijöiden sitoutumista, tuottavuutta ja pysyvyyttä – ja samalla luoda työpaikan, jossa jokainen tuntee itsensä arvostetuksi. Tästä huolimatta monilla organisaatioilla on vielä parantamisen varaa: SD Worxin tutkimuksen mukaan vain 18 % työnantajista panostaa aktiivisesti sukupolvien välisen yhteistyön edistämiseen, vaikka sen myönteiset vaikutukset työyhteisöön ja liiketoiminnan menestykseen ovat kiistattomat.
Miten varmistaa, että eri-ikäiset työntekijät voivat menestyä yhdessä? Tässä viisi käytännön keinoa.
1. Tunnista ja hyödynnä yksilölliset vahvuudet
Jokainen työntekijä tuo työyhteisöön omat ainutlaatuiset kokemuksensa, näkökulmansa ja taitonsa. Näiden vahvuuksien tunnistaminen ja arvostaminen, ilman ennakkokäsityksiä iästä, luo osallistavaa ja arvostavaa työilmapiiriä. Kaikkien sukupolvien työntekijät haluavat, että heidän panostaan arvostetaan kokemuksen keston sijaan.
Työnantajien tulisi huomioida saavutukset uran kaikissa vaiheissa ja varmistaa, että tunnustusta annetaan ansioiden, ei pelkästään hierarkian perusteella. Arvostus voi kohdistua niin teknisiin taitoihin kuin pehmeisiin taitoihin, kuten mentorointiin, sopeutumiskykyyn ja ongelmanratkaisuun. Säännöllinen palaute, työntekijälle räätälöidyt tavat antaa tunnustusta ja mahdollisuudet nostaa esiin yksilöllisiä saavutuksia voivat lisätä merkittävästi sitoutumista eri-ikäisten työntekijöiden keskuudessa.
Onnistumisen avaimet:
- Arvosta osaamista, ei pelkkää työkokemusta: Nosta esiin työntekijöiden saavutuksia työvuosien sijaan.
- Kannusta tiedon jakamiseen: Hyödynnä mentorointia ja vastavuoroista mentorointia sukupolvien välisen oppimisen edistämiseksi.
- Tee kiittämisestä henkilökohtaista: Käytä työntekijän toiveisiin sopivia tapoja antaa tunnustusta – esimerkiksi julkinen kiitos, bonus, mahdollisuus kehittyä tai henkilökohtainen huomionosoitus.
2. Viesti eri työntekijäryhmille sopivalla tavalla
Tehokas viestintä on avain sujuvaan yhteistyöhön ja työntekijöiden sitoutumiseen, mutta eri työntekijät voivat suosia eri viestintätapoja. Jotkut pitävät kasvokkain käydyistä keskusteluista, toiset suosivat digitaalisia yhteistyövälineitä. On tärkeää välttää oletuksia siitä, että viestintätavat määräytyisivät iän perusteella – tällaiset stereotypiat voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä ja heikentää viestinnän vaikuttavuutta.
HR:n tehtävänä on luoda viestintästrategia, joka huomioi erilaiset tarpeet mutta ei vahvista sukupolvien välisiä yleistyksiä. Joustavuuden lisääminen ja selkeiden ohjeiden asettaminen voivat parantaa työyhteisön tehokkuutta ja vahvistaa eri-ikäisten työntekijöiden välistä yhteistyötä.
Onnistumisen avaimet:
- Tarjoa useita viestintävaihtoehtoja: Hyödynnä sähköpostia, pikaviestejä, videopuheluita ja kasvokkain tapahtuvia tapaamisia erilaisten mieltymysten tueksi.
- Sovi selkeistä viestintäkäytännöistä: Määrittele odotukset vastausajoista, kokousmuodoista ja vuorovaikutustavoista.
- Tue joustavuutta: Tue työntekijöitä kehittämään viestintätaitoja, jotka toimivat erilaisissa tilanteissa ja ihmisten välillä.
3. Tarjoa joustavia työjärjestelyjä ja yksilöllisiä etuja
Joustavuus on yksi tärkeimmistä työtyytyväisyyteen vaikuttavista tekijöistä, mutta syyt sen arvostamiseen vaihtelevat työntekijöittäin. Toiset kaipaavat etä- tai hybridityötä parantaakseen hyvinvointiaan ja tehokkuuttaan, kun taas toiset tarvitsevat joustoa työaikoihin perheen tai muiden velvoitteiden yhteensovittamiseksi. Osa saattaa arvostaa vaihtoehtoja, kuten osa-aikaista työtä, porrastettua eläkkeelle siirtymistä tai työn jakamista uran seuraavaan vaiheeseen siirtyessään.
HR-asiantuntijoiden tehtävänä on suunnitella työjärjestelyt niin, että ne tukevat erilaisia tarpeita mutta myös yrityksen tavoitteita. Joustavat mutta selkeät käytännöt luovat turvallisuutta ja vahvistavat sitoutumista sekä työssä viihtymistä.
Onnistumisen avaimet:
- Tue etä- ja hybridityötä: Mahdollista työnteko tavoilla, jotka tukevat tuottavuutta ja työhyvinvointia.
- Tarjoa joustavia ratkaisuja uran eri vaiheisiin: Porrastettu eläköityminen, osa-aikatyö tai joustavat työajat auttavat työntekijöitä eri uravaiheissa.
- Mahdollista yksilölliset edut: Anna työntekijöiden räätälöidä etupakettinsa – esimerkiksi opintolainojen takaisinmaksun, lastenhoidon tai eläkesuunnittelun tuen mukaan.
4. Panosta jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen
Työelämä kehittyy jatkuvasti, ja se vaatii uuden oppimista kaikilta työntekijöiltä iästä riippumatta. Kaikki tarvitsevat mahdollisuuksia kasvaa, kehittää taitojaan ja tarttua uusiin haasteisiin. Oppimistavat kuitenkin vaihtelevat – toiset viihtyvät parhaiten strukturoitujen koulutusten parissa, kun taas toiset suosivat lyhyitä verkkokoulutuksia tai käytännön tekemistä.
Panostamalla kaikille sopiviin koulutus- ja kehittymismahdollisuuksiin varmistetaan, että työntekijät pysyvät motivoituneina ja valmiina muutoksiin. Selkeät urapolut ja mahdollisuudet ammatilliseen kehittymiseen vahvistavat motivaatiota ja sitoutumista kaikissa uran vaiheissa – niin alkumetreillä kuin myöhemminkin, kun osaamista halutaan päivittää tai suunnata uudelleen.
Onnistumisen avaimet:
- Tarjoa monipuolisia oppimistapoja: Tarjoa monipuolisia oppimismahdollisuuksia, kuten työpajoja, verkkokursseja ja valmennusta, jotka vastaavat eri oppimistyyleihin.
- Tue uralla etenemistä: Kannusta työntekijöitä kokeilemaan uusia rooleja, vastuualueita ja johtamistehtäviä.
- Vahvista kehittymisen kulttuuria: Tee jatkuvasta oppimisesta työyhteisön normi – niin että se innostaa, ei kuormita.
5. Rakenna osallistava ja yhteistyöhön kannustava kulttuuri
Osallistava työpaikka on sellainen, jossa jokainen työntekijä tuntee itsensä arvostetuksi iästä, taustasta tai elämäntilanteesta riippumatta. Työnantajien tulisi luoda ympäristö, jossa yhteistyö, saavutettavuus ja tasapuoliset mahdollisuudet ovat keskiössä. On tärkeää huomioida, että työntekijöillä voi olla erilaisia tarpeita esimerkiksi työtilojen ja teknologian käytön suhteen.
Vaikka tietoisuus monimuotoisuudesta kasvaa, SD Worxin tutkimuksen mukaan jopa 21 % työntekijöistä on kokenut tai nähnyt ikään perustuvaa syrjintää työpaikalla. Tämä kertoo selkeästi, että työelämässä tarvitaan edelleen aktiivisia toimia ennakkoluulojen purkamiseksi ja reilujen, osallistavien käytäntöjen edistämiseksi kaikissa uran vaiheissa.
Onnistumisen avaimet:
- Tue eri-ikäisten yhteistyötä: Kokoa tiimejä, joissa eri-ikäiset työntekijät työskentelevät yhdessä samoissa projekteissa.
- Luo avoin palautekulttuuri: Yhdistä säännölliset kehityskeskustelut arjen jatkuvaan palautteeseen.
- Riko stereotypioita: Rakenna kulttuuri, jossa kokemus ja uudet näkökulmat nähdään tasavertaisina vahvuuksina.
Ikädiversiteetin hyödyntäminen voi olla haastavaa, mutta se on ennen kaikkea mahdollisuus. Kun nämä viisi toimintatapaa otetaan käyttöön, syntyy kulttuuri, jossa jokainen työntekijä pääsee loistamaan.