1. Home>
 2. Inspiroidu>
 3. HR >
futuristic blog post6

Miten generatiivinen tekoäly vaikuttaa työntekijäkokemukseen?

Mikä on tekoälyn rooli yhteiskunnassa? Saat erilaisen vastauksen riippuen siitä, keneltä kysyt. Tekoäly on joko pelastajamme, työnteon mullistaja, ohimenevä trendi tai tuomiomme. Yksi asia on kuitenkin varma: ChatGPT:n lanseerauksesta vuoden 2022 lopusta lähtien se on ollut kaikkien huulilla. Mutta mitä tekoäly tarkoittaa HR-alalle? Koostimme tähän blogiin viisi käyttötarkoitusta, jotka havainnollistavat sitä, miten generatiivinen tekoäly voi – ja ei voi – auttaa HR-asiantuntijoita ja yrityksen työntekijöitä.

  Mitä on generatiivinen tekoäly?

  Generatiivinen tekoäly on tekoälyn osa-alue, joka luo uutta sisältöä, kuten tekstiä, ääntä, videota ja kuvia. Perinteinen tekoäly poikkeaa generatiivisesta tekoälystä siten, että se käyttää koneoppimista tietojen analysointiin ja tulkintaan, mutta se ei luo uutta sisältöä.

  Selatessa sosiaalisen median alustoja, kuten LinkedIniä ja Facebookia, vastaan tulee lukuisia keskusteluja siitä, mitä generatiivinen tekoäly voi tehdä: kirjoittaa virheettömän esseen Ranskan vallankumouksesta, antaa yllättävän hyviä neuvoja rakkaussuhteista, luoda tieteeseen perustuvan artikkelin... Oikeilla komennoilla se voi tehdä melkein mitä tahansa.

  Monipuolisten kykyjensä ansiosta generatiivinen tekoäly valloittaa nopeaa vauhtia eri aloja, eikä HR-ala ole poikkeus. Kuusi kymmenestä eurooppalaisesta yrityksestä investoi HR:n digitalisointiin, ja yhä useammat niistä tarkastelevat myös sitä, miten generatiivinen tekoäly voi kehittää digitaalista työntekijäkokemusta ja samalla vähentää HR:n taakkaa.

   

   1. Potentiaalisten osaajien kartoitus

   Koska ihmisten työhistoriaa, koulutusta, osaamista ja pätevyyksiä koskevat tiedot ovat usein saatavilla verkossa, on siten tekoälytyökaluilla runsaasti tietoa parhaiden ehdokkaiden löytämiseksi. Ne keräävät tietoja eri lähteistä ja koostavat ne yhteen määrittelemälläsi tavalla.

   Voit myös käyttää uusia tekoälyyn perustuvia HR-teknologioita tarkkojen työpaikkailmoitusten luomiseen. Analysoimalla mm. työntekijöidesi taustaa ja työkokemusta voit luoda entistä kiinnostavampia ja houkuttelevampia työpaikkailmoituksia – ilmoituksia, jotka todella kuvastavat sekä tehtävän profiilia että yrityskulttuuria.

    

    2. Hakijoiden sopivuuden arviointi

    Yksi rekrytoijien aikaa vievimmistä tehtävistä on kaikkien hakemusten läpikäyminen ja haastattelujen järjestäminen potentiaalisten osaajien kanssa. Nämä tehtävät voidaan jo hoitaa olemissa olevilla työkaluilla tai aikataulutusohjelmistoilla, mutta tekoälyn avulla näihin voidaan tuoda uusia rekrytoijan työtä helpottavia ominaisuuksia.

    Generatiiviset tekoälytyökalut voivat mm. kirjoittaa tarkkoja valintakysymyksiä, ja lähitulevaisuudessa ne pystyvät myös suorittamaan live-haastatteluja ja erilaisia testejä sekä arvioimaan vastauksia. Generatiivinen tekoäly auttaa virtaviivaistamaan rekrytointiprosessia, jolloin rekrytoijat voivat käyttää enemmän aikaa ja huomiota tehtävään parhaiten soveltuviin ehdokkaisiin.

     Webinaari: AI and HR - between hope and hype

     10.4. järjestettävässä webinaarissamme käsittelemme monia eri oletuksia tekoälyn vaikutuksista HR-alaan. Käymme läpi sitä, mitä jo tiedetään asiasta, mutta myös aiheeseen liittyviä uhkia ja ennakkoluuloja.

      Ilmoittaudu webinaariin

      3. Tehokas työn aloitus

      Kun olet palkannut uuden työntekijän, voit käyttää tekoälyä hyödyksesi koostaaksesi tiettyä roolia tai kokemustasoa varten kattavan ja henkilökohtaisen perehdytysoppaan. Generatiivinen tekoäly voi analysoida ja tiivistää roolin kannalta keskeiset tiedot ja resurssit esimerkiksi kymmeneen keskeiseen vinkkiin. Muista kuitenkin, ettet syötä sensitiivistä tai salaista dataa avointa lähdekoodia hyödyntäviin tekoälyihin.

      Lisäksi tekoälyllä toimivat chatbotit voivat vastata kysymyksiin ja tukea uusia työntekijöitä heidän aloittaessaan uudessa yrityksessä.

       

       4. Henkilökohtainen oppiminen ja kehitys

       Generatiivinen tekoäly voi luoda työntekijöillesi räätälöityjä oppimispolkuja, jotka perustuvat muun muassa heidän rooleihinsa, taitoihinsa, tavoitteisiinsa ja harrastuksiinsa. Voit näin luoda sisäisille osaajille uramahdollisuuksia, joita he eivät ehkä itse olisi tunnistaneet.

       Generatiivinen tekoälytyökalu voi siis kertoa osaajille: tässä olet nyt, ja vahvuuksiesi perusteella voisit päästä tähän ja tässä on polku, miten voit päästä sinne. Henkilökohtaisten urapolkujen luominen työpaikalla johtaa työntekijöiden sitoutumiseen ja tuottavuuden lisääntymiseen.

        

        5. Merkitykselliset arvioinnit

        Kun työntekijän koko vuoden työ ja tulokset ovat saatavilla, generatiiviset tekoälytyökalut voivat olla suuri lisä HR-teknologiapaketissasi. Niillä voidaan helposti tunnistaa teemoja ja toistuvia malleja, analysoida työntekijöiden asenteita mahdollisen vaihtuvuuden ennakoimiseksi, mukauttaa odotuksia tiettyjen roolien osalta, auttaa asettamaan uusia suoritustavoitteita ja paljon muuta.

        Näin esimiehet voivat tehdä parempia arviointeja sekä suorittaa tehokkaampia kehityskeskusteluita –  voimaannuttaen työntekijöitään. Työntekijät puolestaan voivat käyttää generatiivista tekoälyä kattavien palautteiden kirjoittamiseen.

         

         Generatiivisen tekoälyn mahdolliset ongelmat HR:ssä

         Potentiaalistaan huolimatta generatiivinen tekoäly ei ole yleispätevä ratkaisu henkilöstöhallintoon. On useita sudenkuoppia, jotka on syytä pitää mielessä:

         • Tekoäly voi analysoida vain olemassa olevia tietokokonaisuuksia, mikä tarkoittaa sitä, että tiedoissa olevat poikkeavuudet ja virheet voivat vahvistua.
         • Se ei (vielä) pysty täysin ymmärtämään ja tulkitsemaan oikein ihmisen kieltä.
         • Se muodostaa merkittävän uhan tietoturvalle, sillä HR-tiedot ovat usein arkaluonteisia ja luottamuksellisia.
         • Siltä puuttuu ihmisen luovuus, kekseliäisyys ja empatia.

         Toisin sanoen uusia työkaluja on edelleen käytettävä kriittisesti. Muista aina, että teknologia, olipa se tekoälyyn perustuvaa tai ei, on ensisijaisesti HR-ammattilaisten apuväline, jonka avulla he voivat vaikuttaa entistä enemmän työntekijän matkaan ja helpottaa työtaakkaansa. Vaikka tekoäly voi varmasti hoitaa itsenäisesti joitakin HR-tehtäviä, ne eivät koskaan korvaa HR-asiantuntijoita.

          

          Generatiivisen tekoälyn käyttö on kasvussa

          Monet teknologia-asiantuntijat ovat pohtineet generatiivisen tekoälyn vaikutuksia henkilöstöhallintoon. Paljon on vielä näkemättä, mutta näyttää siltä, että oikein käytettynä ja oikealla ohjauksella se voi todella mullistaa työntekijän matkan parempaan suuntaan. Generatiivinen tekoäly pystyy jo nyt suorittamaan hämmästyttäviä tehtäviä. Itse asiassa koko tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut ChatGPT – no, ei oikeastaan. Mutta saimme sinut ajattelemaan, vai mitä? 

          Neuvomme: ole ennakkoluuloton ja ota generatiivinen tekoäly käyttöön HR:n digitalisointimatkallasi, koska se tarjoaa selkeää lisäarvoa. Muista kuitenkin tietosuojaan liittyvät ohjeistukset.

           Haluatko oppia lisää tekoälyn vaikutuksista HR-alaan?

           Tervetuloa maksuttomaan webinaariimme,  jossa SD Worxin HR-konsultti ja tutkija Jan Laurijssen ja Business Solution Manager Magnus Eklöv käsittelevät monia erilaisia oletuksia tekoälyn vaikutuksista HR-alaan. Webinaari pidetään englanniksi.

            Katso webinaarimme: AI and HR - between hope and hype