1. Home>
  2. Uutiset ja tiedotteet>

Työvoimapula ja kilpailu huippuosaajista kiihtyvät vuonna 2023

HR Trends 2023

 

Jokaisen rekrytoivan yrityksen on syytä panostaa työnantajakuvaansa, sillä kilpailu parhaista osaajista kiihtyy edelleen vuonna 2023. Valta työmarkkinoilla on siirtynyt työnantajilta osaajille, ja työntekijät edellyttävät nyt yksilöllistä kohtelua, arvioi SD Worx, Euroopan johtava henkilöstö- ja palkkapalvelujen tarjoaja. 

Kaikkialla Euroopassa työntekijät vaativat nyt joustoja työn sisältöön, työaikoihin sekä työn tekemisen paikkaan. He haluavat kehittää osaamistaan, edellyttävät vaikutusmahdollisuuksia ja haluavat, että heitä kuunnellaan. 

– Koronapandemian luomat poikkeusolot käynnistivät työn merkityksen etsimisbuumin. Työvoimapulan vallitessa korostuu, että työntekijät haluavat tehdä tietoisia valintoja työhön liittyen. Yhä useampi osaaja pohtii, mikä työssä on oikeasti tärkeää ja miten työ on tasapainossa yksityiselämän kanssa, arvioi Suomen SD Worxin maajohtaja Hanna Mattinen.

Yhä useampi HR-osasto hyödyntää tulevaisuudessa HR-analytiikkaa vastatakseen henkilöstön odotuksiin. Datan avulla yritys tietää, millaisia kykyjä, taitoja ja osaamista henkilöstöllä on. 

Kun työntekijöiden osaamista kartoitetaan ennakoivasti, yritys voi hyödyntää resurssejaan mahdollisimman tehokkaasti ja tukea työntekijöitä kehittymisessä ja urasuunnittelussa. Tämä kaikki lisää hyvinvointia ja tekee yrityksestä houkuttelevan työpaikan.

Palkanlaskennan ulkoistaminen kiihtyy

Energiakriisin ja inflaation myötä kulukuri on totta useille eurooppalaisyrityksille. 

– Palkanlaskennan ulkoistaminen kiihtyy vuonna 2023. Yhä useampi organisaatio haluaa ulkoistaa tämän työlään ja monimutkaisen toiminnon sekä keskittyä ydinliiketoimintaansa, Mattinen ennakoi.

Yritysten henkilöstöhallinto elää nyt jatkuvassa muutoksessa. Joustavuus, digitalisaation nopeutuminen sekä investoinnit älykkääseen HR-teknologiaan, henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen nousevat ensi vuonna entistä merkittävämpään asemaan.

– Joustavuus on merkittävin henkilöstöhallinnon toimintaan vaikuttava trendi vuonna 2023. Kun HR toimii joustavasti, yrityksen eri osastojen väliset raja-aidat katoavat, Mattinen huomauttaa.

Digitalisaatio vauhdittaa HR-työn muuttumista entistä joustavammaksi. Koronapandemia käynnisti henkilöstöhallinnon työtehtävien nopean digitalisoinnin. Sen myötä HR-sovelluksista on tullut osa arkea monissa maissa. 

– Seuraava kehitysaskel on siirtyä pois irrallisista HR-sovelluksista ja siirtyä kokonaisvaltaisiin järjestelmiin, joissa eri ratkaisut toimivat yhdessä. Eri sovellusten väliset sujuvat ja toimivat integraatiot ovat tärkeitä, kun tavoitteena on kustannustehokkuus, Mattinen toteaa.

Digitaaliset sovellukset lähestyvät työntekijää henkilökohtaisesti

Lähitulevaisuudessa yritykset pyrkivät myös varmistamaan, että yrityksen eri kyvykkyydet täydentävät toisiaan mahdollisimman hyvin.  Esimerkiksi yritysten sisäiset, digitaaliset osaamisen kehittämisen alustat ovat keino varmistaa, että pysyvän henkilöstön ja sijaisten osaaminen vastaa yrityksen tarpeita.

Modernien HR-työkalujen ansiosta työnantajan on mahdollista lähestyä työntekijöitä isossakin organisaatiossa henkilökohtaisesti – esimerkiksi sovelluksilla, jotka muistuttavat: "Muistathan pitää jäljellä olevat lomasi" tai: "Tutustupa tähän koulutukseen, se voisi kiinnostaa sinua." Digityökalujen ansiosta myös hybridityöhön on mahdollista tarjota henkilökohtaista tukea.